کاکوتی
*کاکوتی یکی از گیاهان دارویی است که در طب سنتی بکار برده می شود و داراری مشخصات زیر است؛
کاکوتی گیاهی از تیره نعنائیان است که کاربرد های غذایی و دارویی دارد و عطر آن نزدیک به آویشن و Oregano است.
این گیاه چند ساله است وبوتههای آن پرپشت و ارتفاع آن بین ۲۰ تا ۵۰ سانتی متر میباشد و دارای گلهای بنفش است
اثرات گیاه کاکوتی شبیه آویشن است لیکن آویشن بیشتر برای درمان بیماریهای تنفسی به کار برده میشود.
کاکوتی خواص نعنا را داراست و برای خوش طعم کردن ماست و دوغ به کار برده میشود.
مشابه آن بوزن آن پودنه کوهی و قردماناست.
* محل رویش
کاکوتی در غرب تهران، منطقه کرج کنار رودخانه کرج، جاجرود، در شمال ایران در منجیل، آذربایجان در اطراف تبریز، در مرکز در اصفهان، و در شرق در خراسان، دامغان، سمنان و در شیراز قم و همدان و سرانجام در بلوچستان در سرحد و زنجانک در تفتان میروید.
* کاربرد خوراکی
این گیاه در نواحی کوهستانی ایران بخصوص کردستان به عنوان ادویه درغذاها کاربرد وسیعی دارد و عطر آن بسیار نزدیک به آویشن و کمی هم شبیه به پونه است.
در تهیه غذاهای ایتالیایی جایگزین بهتری نسبت به آویشن برای است.
چوپانها و کوه نوردان تازه کاکوتی را جمع آوری میکنند و چای آن را نوشیدنی گوارایی میدانند.
* نامهای دیگر
در آذربایجان به آن کهلیک اُتی و یا ککلیک اوتی (به معنای علف کبک) میگویند.
طبع کاکوتی
طبیعت آن گرم است
خواص درمانی کاکوتی
1- خلط آور ضد سرماخوردگی ، ضد تشنج ، ضد باکتری و ضد عفونی کننده روده.
2- در درمان اختلالات گوارشی نظیر درمان اسهال و دل پیچه کار برد دارد
3- گیاه کاکوتی مقوی، معده ضد تومور مغزی و ضد عفونی کننده مجاری تنفسی است.
4- برای کنترل و جلوگیری از آسیب بیشتر مفاصل ،آرتریت روماتوئید ، روماتیسم مفصلی و آرتروز 25 گرم کاکوتی را در یک لیتر آب جوش دم کنید و آب آنرا در 3 الی 4 نوبت بنوشید.
5- شربت فواکه خونساز برای پیران و کودکان و همه افراد ضعیف و رنجور بهترین تدبیر است و در بیماران مبتلا به تومورهای سرطانی نیز بسیار زیاد کاربرد دارد.
6- شربت فواکه خونساز خون را زیاد و ضعف و سرگیجه یا vertigo را برطرف و بیماران سرطانی را در ساختن خون سالم یاری میکند. مقوی اعصاب و نشاط آور است
7- شربت فواکه روح را تقویت می نماید و برای مبتلایان به بی خوابی در شب بسیار مفید، پوکی استخوان را کنترل و شیر مادران را خصوصا بعد از زایمان طبیعی زیاد می کند.
8- کاکوتی و بارداری ؛خوردن و دود کردن آن نزد خانم های باردار باعث سقط جنین و خون نفاس می گردد.
ملاحظات و طرز تهیه کاکوتی
* مواد لازم شربت فواکه خونساز:
از عرقیات: بیدمشک، کاکوتی، بادرنجبویه، گل گاوزبان، گزنه، شاه اسپرم، ریحان و کاکوتی هرکدام 250 گرم با آب میوه های : انگور، به، آناناس، سیب، آب داخل نارگیل، انبه، لیمو شیرین که تلخی نداشته باشد وگرنه بجای آن گلابی یا آب آناناس را دو برابر کنید، از هرکدام 250 گرم.
*طرز تهیه و مصرف شربت فواکه خونساز:
آبمیوه و عرقیات را 10 دقیقه روی شعله ملایم بجوشانید، سپس مقداری عسل به اندازهای که شیرین شود وارد کرده و 10 دقیقه دیگر بجوشانید. نصف قاشق چایخوری زعفران سائیده اضافه و 10 دقیقه دیگر بجوشانید، در یخچال نگهداری کنید. روزانه بین 1 تا 3 استکان تا 3 لیوان میل کنید.
* طرز تهیه و مصرف دمکرده کاکوتی :
مقدار 25-15 گرم کاکوتی خشک سائیده شده را در یک لیتر آب بمدت 10 دقیقه دمکرده و روزانه در 4-3 وعده و هر مرتبه 2-1 فنجان از آن میل گردد.
پرهیزات و مضرات کاکوتی
خوردن و دود کردن آن نزد خانم های باردار باعث سقط جنین می گردد.
میزان مصرف خشک آن در هر وعده تا 5 گرم می باشد.
مصرف بدون مصلح آن برای گرم مزاجان مضر است .
خواص عرق کاکوتی
باز کننده مجاری کلیه
قاعده آور
ضد رطوبات مضر سینه
اشتها آور
دافع سنگ کلیه
تسکین دهنده درد رحم
ضد نفخ و بیماریهای قارچی
طبع عرق کاکوتی
طبیعت گرم دارد
طریقه مصرف عرق کاکوتی
بعد از هر غذا با نصف لیوان آب
با سلام عرق کاکوتی خیلی تلخ است با عسل هم شیرین نمیشه.چطور چه اندازه در داخل اب بریزیم تا بشه خورد.